Uitgelegd: circulariteit, recycling, upcycling en hergebruik - Bedzzzy

Altijd 90 dagen proefslapen

Slaapklaar afgeleverd

Eenvoudig betalen per maand

Magazijnopruiming voor alle maten: 30% korting op je aankoop met code OPRUIMING30

Inspiratie

Uitgelegd: circulariteit, recycling, upcycling en hergebruik

De optie om naar een andere planeet te verkassen als planeet aarde ‘op’ is, hebben we niet.

22 augustus 2020

Uitgelegd: circulariteit, recycling, upcycling en hergebruik

circulariteit, recycling, upcycling en hergebruik

Wat is circulariteit?

De optie om naar een andere planeet te verkassen als planeet aarde ‘op’ is, hebben we niet (enkeltje Mars, iemand?). Daarom moeten we slimmer omgaan met onze grondstoffen. Dit zijn de belangrijkste ‘groene’ begrippen:

 

Circulair: het cirkeltje rond

Er heerst een wegwerpcultuur in onze maatschappij. Mensen kopen nieuwe spullen, gebruiken ze en gooien ze weg. Op de afvalberg. Niet bepaald aardig voor de aarde. De circulaire economie biedt een duurzaam alternatief: de materialen in producten zijn dan grondstof voor later. De materialen behouden dus hun waarde. Een voorbeeld uit eigen keuken: bedzzzy’s bed en matras halen we na gebruik uit elkaar en van die materialen maken we weer gloednieuwe bedden en matrassen. Geen verspilling, geen afval. Dat is dus 100% circulair.

 

Recycling: nieuwe doelen

Recyclen is het opnieuw gebruiken van grondstoffen. Grondstoffen die veel worden gerecycled, zijn glas, plastic en papier. Die gaan voor een tweede leven, met een zelfde doel of voor iets heel anders. Zo worden plastic verpakkingen gebruikt om nieuw plastic van te maken. Of er wordt aardolie van gemaakt, waarmee dan weer energie wordt opgewekt.

 

Up- en downcycling: meer of minder waarde

Niet alle materialen kunnen we eindeloos recyclen, omdat de kwaliteit van grondstoffen bij elke recycle-ronde kan verminderen. Dit is vaak het geval bij papier en plastic. We noemen het dan downcycling, omdat de waarde daalt. Het omgekeerde heet upcycling. Bij upcycling worden materialen verwerkt tot een nieuw product. Daarbij krijgt het materiaal, je voelt hem aankomen, juist méér waarde. Denk hierbij aan producten zoals tassen van oude autobanden of bikini’s die gemaakt worden van oude visnetten.

 

Een tweede leven

Bij hergebruik wordt het product in zijn geheel opnieuw gebruikt. Denk aan oude kleding die je naar de kringloopwinkel brengt. Zo maak je er weer iemand anders blij mee en voorkom je afval. Groen bezig! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

elf − 1 =