Alles wat je moet weten over een duurzaam matras

Tips
November 18, 2021
Alles wat je moet weten over een duurzaam matras

De populariteit van duurzame matrassen is de laatste jaren sterk gestegen. Steeds meer consumenten zoeken een matras dat niet alleen lekker ligt en lang meegaat, maar dat ook op een verantwoorde manier is geproduceerd en gerecycled kan worden. Benieuwd wat een duurzaam matras precies, wat de voordelen zijn en waar je op moet letten bij aanschaf? En wat je kwijt bent voor een dergelijk model? In dit blog bespreken we alles wat je moet weten.

Wat is een duurzaam matras?

Een groot deel van ons leven brengen we slapend door, dus het is geen overbodige luxe om aandacht te besteden aan de kwaliteit van je bed en matras. Zeker laatstgenoemde is van groot belang voor een goede nachtrust. Natuurlijk wil je een matras dat prettig ligt en voldoende ondersteuning biedt. Maar in de huidige maatschappij wordt ook duurzaamheid belangrijker. Veel matrassen die je in een gemiddelde beddenzaak tegenkomt, zijn echter in beperkte mate duurzaam en hebben een negatieve impact op het milieu.

De bekendste typen zijn de polyether matrassen van polyurethaanschuim en de steeds populairder wordende matrassen van traagschuim. Zeker de goedkope modellen zijn niet bepaald duurzaam en goed voor je gezondheid. Ze worden gemaakt van olie, gassen en natriumchloride en tijdens het productieproces worden tal van schadelijke stoffen zoals CFK’s, brandvertragers, UV filters, isocyanaten en polyolen toegevoegd. Van deze stoffen is bekend dat ze slecht zijn voor het milieu en gezondheidsklachten kunnen veroorzaken. Goedkope matrassen hebben bovendien een beperkte levensduur. Na een aantal jaar zijn ze aan vervanging toe door de kuilvorming die ontstaat. Hierdoor bieden ze niet meer voldoende ondersteuning.

Wat gebeurt er als je je goedkope, niet-duurzame matras naar de kringloop brengt? Recycling is vaak niet mogelijk omdat bij de verbranding schadelijke blauwzuurgas vrijkomt. Daarnaast zijn matrassen van schuim moeilijk uit elkaar te halen, door de gebruikte lijmen. Een andere optie is een matras dat gemaakt is van natuurlatex (ofwel natuurrubber). Dit materiaal wordt gemaakt door uit het melkachtige sap uit rubberbomen die met name in Azië en Zuid-Amerika zijn te vinden. Het sap wordt geoogst door in het boomschors van de rubberboom een inkeping te maken, waarna het sap wordt opgevangen. Hiervan wordt natuurlatex gemaakt. Dit materiaal beschikt ook over een antibacteriële en schimmelwerende werking. Bijkomend voordeel is dat je minder last hebt van huisstofmijt. Daarnaast is natuurlatex soepel, rekbaar en prettig om op te liggen. Enig nadeel is dat een natuurlatex matras erg duur is; je betaalt beduidend meer (1500+ euro) dan voor een doorsnee polyether matras.

Betaalbaar alternatief: een circulair matras

Een andere goede, betaalbaardere optie is een circulair matras. Circulair betekent dat alle materialen die gebruikt worden voor het matras eindeloos hergebruikt kunnen worden zonder dat de waarde ervan omlaag gaat. Als de matras na enkele jaren gerecycleerd wordt, kunnen alle onderdelen gebruiken worden voor een nieuwe, evenwaardige matras.

Doorgaans is de belangrijkste grondstof voor een circulair matras het polyester van gerecycleerde petflessen. Hiermee wordt naast de 3D comfortlaag ook het textiel van de matras vervaardigd. Ook de hoes en de zakjes rond de veren zijn gemaakt uit garen van gerecycleerde petflessen. Is het matras aan het einde van zijn levensduur gekomen, dat kan het geheel ontmanteld worden en kan met de grondstoffen een volledig nieuwe matras gemaakt worden. Zo is de cirkel weer rond!

Een voorbeeld van een circulair matras is het bedzzzy matras, dat geproduceerd wordt door het oer-Hollandse Auping. Dit matras is 100 procent circulair en recyclebaar. Het bestaat uit een open 3D structuur van polyester voor optimale ventilatie. Wel zo prettig als je bedenkt dat je per nacht zo’n 350 ml vocht verliest. Dat komt in het matras terecht en zonder goede ventilatie blijft er vocht achter dat voor schimmel kan zorgen. Dat is niet alleen onhygiënisch, maar ook ongezond.

Het bedzzzy matras is 100 procent circulair, wat betekent dat het na zijn levensduur uit elkaar wordt gehaald en de grondstoffen weer gebruikt worden voor het maken van nieuwe matrassen. Het matras is duurzaam en wordt lokaal geproduceerd; ook dat scheelt weer voor de impact op het milieu!

Voordelen van een duurzaam matras

Hiervoor kon je al lezen over de talloze voordelen van een duurzaam matras. Hieronder hebben we deze voor je samengevat:

● Geen gebruik van schadelijke stoffen die gezondheidsklachten kunnen veroorzaken

● Geen last van vieze chemische geurtjes

● Betere ventilatie en meer slaapcomfort

● Veilig te recyclen en hergebruiken waardoor er geen grondstoffen verloren gaan

● Iets duurder, maar langere levensduur en beter voor het milieu

● Geschikt voor elke ondergrond, van lattenbodem en boxspring tot elektrische bodem

● Steeds meer duurzame matrassen bieden de optie tot proefslapen

Wat kost een duurzaam matras?

Als je je oriënteert op een nieuw matras zul je merken dat de prijzen sterk uiteenlopen. Voor een paar honderd euro heb je al een goedkoop model van polyurethaanschuim. In deze prijsklasse kun je er echter van uitgaan dat het matras veel schadelijke stoffen bevat en maar een aantal jaar meegaat. Ga je voor een relatief dun polyether matras, dan kun je erop rekenen dat het na een aantal jaren intensief gebruik wel op is. En dan kun je het matras opnieuw vervangen. Goedkoop is duurkoop.

Een goed, duurzaam matras kost doorgaans rond de 1000 euro. Besef hierbij dat de wijze waarop het geproduceerd is veel vriendelijker is voor het milieu. Het matras bevat nauwelijks of geen schadelijke stoffen, en is daarmee ook beter voor je gezondheid. Bovendien zijn de meeste duurzame matrassen kwalitatief beter afgewerkt, waardoor ze een langere levensduur hebben en minder snel vervangen hoeven te worden. Aan het einde van zijn levensduur wordt de matras uit elkaar gehaald en kunnen de grondstoffen gebruikt worden voor het maken van een nieuw exemplaar.

Matras leasen of kopen

Bij bedzzzy kun je een matras leasen, vanaf 14,50 per maand. Je kiest dan zelf je looptijd en eventuele extra's, zoals een kussen. Kies je toch liever voor kopen in plaatst van leasen? Je kunt eenvoudig ons duurzaam matras kopen.