Bedtime Stories w/ Jelle - Bedzzzy

Altijd 90 dagen proefslapen

Slaapklaar afgeleverd

Eenvoudig betalen per maand

Magazijnopruiming voor alle maten: 30% korting op je aankoop met code OPRUIMING30

Bedtime stories

Bedtime Stories w/ Jelle

Mijn naam is Jelle Derckx, ik blog op growthinkers.nl over persoonlijke groei, minimalisme en duurzaamheid.

11 december 2019

Bedtime Stories w/ Jelle

Kun je jezelf voorstellen?

Mijn naam is Jelle Derckx, ik blog op growthinkers.nl over persoonlijke groei, minimalisme en duurzaamheid.

Wat betekent sustainability voor jou en hoe pas je dat zelf toe in je leven?

Sustainability wordt voor mij elke dag belangrijker en urgenter. Ik zie dat de aarde opwarmt, wat de gevolgen zijn. Denk aan hetere zomers en orkanen die steeds sterker en verwoestender worden. We moeten met z’n alle aan de slag. Als we zo doorgaan, gaat het helemaal mis. Er komt een punt waarop de aarde straks in een klap onleefbaar wordt. 

Iedereen kan een steentje bijdragen. Een goed voorbeeld hiervan is te stoppen met het steunen van organisaties die vervuilend zijn en door de eerlijke en duurzame initiatieven te steunen. Zowel met onze tijd als met onze portemonnee. Overheden hebben hier een groot aandeel in en zouden meer verantwoordelijkheid moeten nemen. Aan ons taak om onze stem te laten horen en ze hierop aan te spreken. En niet alleen de regering, ook grote bedrijven moeten aan de bak. We moeten het met z’n allen doen; de komende decennia gaan we elkaar keihard nodig hebben.

Wat dit voor mij als consument betekent? Bewuster leven en bewustere keuzes maken. Mijn drie belangrijkste pijlers zijn voeding, vervoer en de hoeveelheid spullen die we bezitten. Elke keer als ik iets nieuws koop, stel ik mezelf de volgende vragen: 1. Heb ik het écht nodig? En 2. Voegt het waarde toe aan mijn leven? 

De switch naar een minimalistische lifestyle heeft er bij mij voor gezorgd dat ik niet alleen minder koop, maar ook steeds minder nodig heb. Daarnaast ben ik twee jaar geleden gestopt met het eten van vlees en eet ik nu zelfs bijna volledig plantaardig. Reizen met het vliegtuig probeer ik tot een minimum te beperken. Al ben ik nog steeds hard opzoek naar alternatieven om op een verantwoorde manier van A naar B te komen. 

Wat is jouw guilty pleasure? (wat zou je niet moeten doen wat je wel doet?) Oftewel wat is je meest vervuilende verslaving?

We hebben een tweedehands benzineauto die we verhuren via SnappCar. Het voelt toch niet goed om op dat vlak nog steeds bij te dragen aan fossiele brandstof. We kunnen dan ook niet wachten totdat we een tweedehands elektrische auto aan kunnen schaffen. Samen met mij vriendin Claire, heb ik met een 100% elektrische auto een roadtrip door Europa gemaakt. Toen ontdekte we hoe veel beter het voelt om op te kunnen laden in plaats van vol te blijven tanken. En het scheelt nog in de portemonnee ook. 

Zeker. Dat is het ticket van een concert van Michael Jackson dat ik in 1992 samen met mijn vader bezocht. Dit is verreweg de mooiste herinnerring uit mijn kindertijd. Deze man was toen namelijk al bezig met de aarde en liet ons via zijn muziek weten dat we er met z’n allen goed voor moesten zorgen. ‘Man in the Mirror’ (het begint bij jezelf), de woorden van het lied bezorgen mij tranen in mijn ogen als ik ernaar luister, ‘Heal theworld’ en ‘Earth Song’ zijn daar mooie voorbeelden van.

Heb je gekke slaapgewoontes?

Eerder ‘geeky’ dan gek denk ik, maar tegenwoordig meet ik mijn slaapactiviteit met een Fitbit. Ik ben daarmee begonnen na het lezen van het boek Slaapvan Matthew Walker. Walker schrijft over hoe belangrijk voldoende slaap is voor je hele gesteldheid. Hij stelt het zelfs nog boven voeding en beweging en toont met wetenschappelijke onderzoeken aan dat slaaptekort op lange termijn voor allerlei nare ziektes kan zorgen. Na het lezen van dat boek is slapen voor mij echt een prioriteit geworden en doe ik mijn best om gemiddeld op 8 uur per nacht uit te komen.

 

Now share your wildest dreams…

De ideale wereld zou natuurlijk zijn dat iedereen vanaf vandaag een duurzaam leven gaat leiden. Bedenk je eens hoeveel verandering we teweeg zouden kunnen brengen als iedereen vandaag één stap in de goede richting zet. Stel je eens voor dat iedereen stopt met vlees eten. Dat iedereen vandaag één boom plant of dat iedereen in één week 2000 stukjes plastic uit de zee haalt. Dan zouden we echt een verschil kunnen maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vijf × vijf =